En tur med trækvognen

Turvognen på TV2 Øst Ugebladet Sydsjælland side 15

Lad dig nu inspirere af en lille fortælling, fra vores lille familie, om vores skønne tur i Vordingborgs grønne områder, med: Farmors turvogn”

Cendie Spangsbjerg
juli 2013

Det hele startede ved rutebilstationen i Præstø, en onsdag lige efter frokost. Min datter Naja på 3 år og jeg havde besluttet at starte vores eventyr i det lokale, med at tage bussen til Vordingborg, og så gå gennem Algade hen til Farmorhuset og mødes med hendes far der. Normalt har man brugsret over trækvognen fra kl.10.00 – 16.00, men vi kunne ikke før.

Kl.14.00 mødte vi spændte op som aftalt, og farmor stod dér i sit ternede forklæde og glade smil, og tog varmt imod os. Vi piger måtte naturligvis straks spørge efter et wc, og bag farmors grønne dør i gården, fandt vi det mest charmerende hjørne med skifteplads til babyer, “wc hjerter” med små rim, glansbilleder, et børnesæde, små potter der hang på kroge og, og, og………. Begejstringen var vist lige stor hos os begge. Naja måtte i hvert fald studere det hele indgående, allerede dér.

Og så var stilen ligesom lagt, til resten af dagen.

Farmor stod klar med trækvognen da vi kom tilbage, og provianterede os med Mariekiks, (et sikkert børnehit) kølig rød saftevand og friskbrygget farmorkaffe. Alt imens vi fik en grundig indkøring af ruten – her tog min mand som er lokalkendt straks teten og snakkede med farmor, og jeg beundrende nærstuderede de laminerede A3 str. rutekort, med de smukke naturtro håndmalede motiver af Rita Juul, begyndte vores nysgerrige datter ivrigt at inspicere trækvognen. Udover ovennævnte var vognen udstyret med:

Fiskenet, redningsvest, insektglas, fodbold, fuglebog, tæppe, spand og sandting, kopper, skeer, sukker, skraldepose (rigtig fin lille detalje) og så, barnet op at sidde midt i det hele.

Naja var straks herre over rutekortet og sad og “dirigerede” os til højre og venstre mens hun messede” Nu skal vi på tur, dén vej far”, allerede med munden fuld af kiks.

1. Stop – var den nye flotte naturlegeplads ude ved kirkeskoven, og her holdt vi første “pause” og undersøgte det hele. Naja hev glad de forskellige sandting frem og gik i gang, mens vi satte forfriskninger frem. Allerede her kom de første lange blikke hen mod vognen, kiksene og hele oppakningen, og små bemærkninger om, at det var da smart, og det ku de(børnene) osse tænke sig at gøre. Det mødte vi flere steder.

2. Stop – var Sikahjortene i Dyrehaven. Dem var vi først gået forbi, men da vi iværksatte en efterlysning hos de lokale, fandt vi dem hurtigt. Naja fortalte alle vi kom forbi, at vi var altså på tur med farmors vogn, og ledte efter “Bambi”. De er jo så tamme, at de kommer hen og lader sig ae og spiser græs af hånden. Angiveligt må man vist fodre dem gulerødder, men vi nøjedes med græs. Meget smukt at se min datter med dyrene, i deres nye omgivelser. Undervejs til næste stop kom vi forbi Krigskirkegården, Tennisbanerne og fodboldbanerne med udsigt over Ohringepynten.

3. Stop – var Nordhavnen og havnegrillen – med tiltrængt pause og is. Derefter snuppede vi fiskenettet, redningsvesten og syltetøjsglasset med de mange indsamlede rosenblade, og fiskede på livet løs. Dagens fangst: En masse tang og sten, en lille død fisk og et MEGET begejstret barn der næsten hoppede i vandet for at fiske. Hurra for redningsvesten og moderens sjælefred.

4. Stop – var Ruinterrænnet og Gåsetårnet. Hvad kan jeg sige, begejstringen var stor. Naja insisterede på selv at trække sin trækvogn rundt om de ny anlagte voldgrave, om til Kirken. Derefter følger man Margrethestien videre frem.

5. Stop – Vordingborg Kirke, der desværre på det tidspunkt var lukket. ( kl.15.00) men det havde Farmor adviseret os om. Det bliver næste gang, da både Naja og jeg gerne vil derind.

6. Post – er den stille idylliske tur tilbage til Farmorhuset, via Margrethe stien, hvor man ser en helt anden side af Vordingborg by.

Tilbage hos Farmor Annette skulle Naja også lige hilse på de flotte bonde-gårdsdyr, inspicere dukkekrogen og sikre sig, at det var rigtigt hun måtte tage sine Mariekiks med hjem. (Hun havde ihærdigt forsøgt at spise sig halvt igennem pakken). Vi afleverede vognen og sagde pænt tak for i dag og på gensyn. Turen hjem foregik i bil, og behøver jeg sige, at Naja sov indenfor 2 min…….

Turen kan VARMT anbefales til alle, der ønsker smukke naturoplevelser, kvalitativt samvær med børn, der til gengæld nyder børnetid i selskab med nærværende voksne, der – forhåbentligt – fascineres og lader sig fordybe i BARNETS/BØRNENES impulsive påfund, og til tider farvestrålende fantasiverden. Emner er der bestemt nok af på turen. Et par eksempler kunne være:

Opdagelsesrejsende på Safari under fremmede himmelstrøg, bestiger den flotte Naturlegeplads.

Dyrepasser der opdager de sjældne Sikahjorte (og skriver ind til Sebastian Klein ).

Kaptajn – Sømænd – Pirater – Fisker etc. eller “hvem fanger først” ved havnen.

Ridder – Borgprinsesser – Drager på ruinterrænnet.

Vandkamp. Bedst inde ved botanisk have.

Med mange varme hilsner og stor tak til alle farmødrene i farmorhuset for et skønt koncept og en dejlig oplevelsestur, siger Naja og vi, på gensyn.